"Resväskan" premiär den 7 sep 2024

Ett märkligt djur kommer dragandes med en stor och tung resväska. Vem i hela fridens namn är det som kommer och vad är det som ligger i väskan? Läs mer…

Om Teater Pero

Vi arbetar med mim som grund, tillsammans med musik och dialog. Genom vårt fysiska tilltal där en skådespelare gestaltar flera figurer litar vi helt på barnens förmåga att fylla berättelserna med egna bilder.

Barnen i fokus

För oss är det viktigt att utmana oss själva, att våga gå ett steg till i vårt letande där rörelsen får lika stor bärkraft som orden.
Att spela bra teater för barn och unga är vår drivkraft. Att barnen ska känna att vi gör det absolut bästa vi kan för dem. Att de redan i biljettkassan blir sedda.
Alla barn ska känna att de är värdefulla. De ska få vuxnas tid, förtroende och respekt. Det vill vi ge dem.

Priser

Teater Pero har mottagit ett stort antal priser genom åren, senast 2018 Stockholms stads hederspris ”Kulturarbete för barn och unga”. Samma år valdes föreställningen Astons stenar till KUSS-Festivalens ”Bästa föreställning” i tyska Marburg.

Funkisföreställningar

Teater Pero arbetar aktivt med att göra det möjligt för alla att få en konstnärlig upplevelse och har utvecklat en modell för att kunna spela för barn och unga med NPF, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.  Tack vare detta arbete har teatern nominerats till S:t Julianpriset i Stockholms stad två år i rad.
Under hösten 2023 skapar vi föreställningen Den osynliga som spelas med stöd av TAKK – Tecken som Alternativ Kompletterande Kommunikation – vilket betyder att barn med språksvårigheter har lättare att ta till sig berättelsen.

Teater Pero turnerar över hela världen

Vi spelar ca 400 föreställningar per år och möter ca 35 000 barn och unga. Varje år turnerar någon av föreställningarna även internationellt och vi har hittills spelat i 26 länder i Europa, Asien, Afrika, Nordamerika och Australien. Vid internationella turnéer spelar vi på engelska eller tyska och ibland med simultantolk.
Teater Pero är en liten stor teater i världen.

Historik

Teater Pero bildades 1983 av Peter Engkvist och Roger Westberg, därav namnet. Tio år senare övertog Teater Pero den f.d. biografen Rialto på Sveavägen i Stockholm där man drev två scener under 27 år. Under pandemin 2020 lämnade man lokalerna och fortsatte verksamheten på turné. Peter Engkvist är fortfarande konstnärlig ledare på Teater Pero.

Priser i urval

  • Föreställningarna Trollkarlen från Oz och Pojken och stjärnan har nominerats till teaterkritikernas barnpris.
  • Hamlet – en standup fick pris av Nöjesguiden.
  • Teater Pero har fått Stockholms stads hederspris Kulturarbete för barn och unga med följande motivering:
    Mimbaserade Teater Pero har i 35 år skapat en generös och mångfacetterad repertoar för barn och unga i Stockholm. De turnerar över hela landet och föreställningarna väcker även uppmärksamhet långt utanför Sveriges gränser. Hos Teater Pero samsas teaterversioner av älskade svenska barnboksgiganter med internationella teaterklassiker och nyskrivna verk. Teater Pero bjuder på en varierad palett som innefattar alltifrån musikteater, klassrumsföreställningar om medmänsklighet, till gästspel, funkisföreställningar och dansteater. Teater Pero talar med barn och unga med stor respekt och kunnande. Det kan ibland handla om döden, andra gånger om utanförskap och vikten av att dela med sig och öppna sitt hjärta.
  • Astons stenar fick av KUSS-Festivalen i tyska Marburg pris för Bästa föreställning.
  • Stockholms stad nominerade Teater Pero till Sankt Julianpriset två år i rad.

Sagt om Teater Pero

”Det sägs att ett gott skratt förlänger livet. I så fall har Pero lagt flera år till mitt.”
SvD

”I somliga hörn av tillvaron kan man få vila en stund i villfarelsen att världen är god. Det får man exempelvis ofta hos Teater Pero där livet dessutom verkar möjligt att påverka. Ett klart positivt sätt att förhålla sig till barnpubliken. Lögnaktigt javisst, men sedan när verkligheten visar upp sig framåt mellanstadieåldern, då är de barn som utsatts för Peros mimkonster och blå dunster i varje fall rustade med ett kaxigt övermod som motgift till misströstan och existentiell uppgivenhet.” DN

”…/Peros Teater/en kulturellt varm källa. En mångsidig och levande teater med både vuxen- och barnföreställningar och gästspel på repertoaren.” SvD

”Genom åren har Pero utvecklat sin estetik där skådespelarna bär berättelsen, alla rollfigurer, tidsförlopp och dessutom bygger en hel scenografi med hjälp av lekfull mim och mycket kroppslig verbalitet.” DN

Med stöd av:

Teater Peros verksamhet bedrivs med stöd från Stockholms kulturförvaltning, Region Stockholm och Statens kulturråd. Julfrossa skapas med stöd av Svante Bergströms Teaterstiftelse.