Om Teater Pero

Vi arbetar med mim som grund, tillsammans med musik och dialog. Genom vårt fysiska tilltal där en skådespelare gestaltar flera figurer litar vi helt på barnens förmåga att fylla berättelserna med egna bilder.

Barnen i fokus

För oss är det viktigt att utmana oss själva, att våga gå ett steg till i vårt letande där rörelsen får lika stor bärkraft som orden.
Att spela bra teater för barn och unga är vår drivkraft. Att barnen ska känna att vi gör det absolut bästa vi kan för dem. Att de redan i biljettkassan blir sedda.
Alla barn ska känna att de är värdefulla. De ska få vuxnas tid, förtroende och respekt. Det vill vi ge dem.

Priser

Teater Pero har mottagit ett stort antal priser genom åren, senast 2018 Stockholms stads hederspris ”Kulturarbete för barn och unga”. Samma år valdes föreställningen Astons stenar till KUSS-Festivalens ”Bästa föreställning” i tyska Marburg.

Funkisföreställningar

Teater Pero arbetar aktivt med att göra det möjligt för alla att få en konstnärlig upplevelse och har utvecklat en modell för att kunna spela för barn och unga med NPF, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.  Tack vare detta arbete har teatern nominerats till S:t Julianpriset i Stockholms stad två år i rad.

Teater Pero turnerar över hela världen

Vi spelar ca 550 föreställningar per år och möter ca 40 000 barn och unga. Teaterns två scener hyrs även ut till gästande kompanier från när och fjärran vilket gör att lokalerna utnyttjas maximalt under hela året.

Varje år turnerar någon av föreställningarna även internationellt, i övriga Europa samt i Asien, Afrika, Nordamerika och Australien.

Teater Pero är en liten stor teater i världen.

Historik

Teater Pero bildades 1983 av Peter Engkvist och Roger Westberg, därav namnet. Tio år senare övertog Teater Pero den f.d. biografen Rialto på Sveavägen i Stockholm och Peter Engkvist är fortfarande konstnärlig ledare.

Priser i urval

  • Föreställningarna Trollkarlen från Oz och Pojken och stjärnan har nominerats till teaterkritikernas barnpris.
  • Hamlet – en standup fick pris av Nöjesguiden.
  • Teater Pero har fått Stockholms stads hederspris Kulturarbete för barn och unga.
  • Astons stenar fick av KUSS-Festivalen i tyska Marburg pris för Bästa föreställning.
  • Stockholms stad nominerade Teater Pero till Sankt Julianpriset två år i rad.

Sagt om Teater Pero

”Det sägs att ett gott skratt förlänger livet. I så fall har Pero lagt flera år till mitt.”
SvD 2009

”I somliga hörn av tillvaron kan man få vila en stund i villfarelsen att världen är god. Det får man exempelvis ofta hos Teater Pero där livet dessutom verkar möjligt att påverka. Ett klart positivt sätt att förhålla sig till barnpubliken. Lögnaktigt javisst, men sedan när verkligheten visar upp sig framåt mellanstadieåldern, då är de barn som utsatts för Peros mimkonster och blå dunster i varje fall rustade med ett kaxigt övermod som motgift till misströstan och existentiell uppgivenhet.” DN 20/12 2003.

”…/Peros Teater/en kulturellt varm källa. En mångsidig och levande teater med både vuxen- och barnföreställningar och gästspel på repertoaren.” SvD 24/3 1996

”Genom åren har Pero utvecklat sin estetik där skådespelarna bär berättelsen, alla rollfigurer, tidsförlopp och dessutom bygger en hel scenografi med hjälp av lekfull mim och mycket kroppslig verbalitet.” DN 2/10 1995

Med stöd av:

Teater Peros verksamhet bedrivs med stöd från Stockholms kulturförvaltning, Region Stockholm och Statens kulturråd

pageup