"Resväskan" premiär den 7 sep 2024

Ett märkligt djur kommer dragandes med en stor och tung resväska. Vem i hela fridens namn är det som kommer och vad är det som ligger i väskan? Läs mer…

Funkisföreställningar

Vi fortsätter att arrangera specialvisningar för barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF).

Spelningar på TeLEFONFABRIKEN

Ludde” spelas fredagen den 15 november 2024 kl.10.30 på Telefonfabriken vid Telefonplan, Tellusgången 26 i Hägersten.
Ring eller maila oss på Teater Pero för bokning av biljetter eller mer info gällande dessa föreställningar: 08-612 99 00 , biljett(a)pero.se

Till varje föreställning finns ett förberedande material i pdf-format. I detta dokument presenterar vi med text och bild teaterns lokaler och de skådespelare publiken kommer att få möta. Det innehåller även ett synopsis som berättar om handlingen i pjäsen, scen för scen.

Här berättar Karin hur vi arbetar med Funkis-föreställningarna

Se filmklipp där vår producent Karin Westholm berättar om hur vi arbetar. Filmklippet är producerat av VIDD – från nedsättning till uppsättning. Ett treårigt allmänna arvsfondsprojekt där föreningen Pascal kartlägger verksamheter som arbetar med att tillgängliggöra kultur för personer med funktionsnedsättningar/funktionsvariationer.

Vi skräddarsyr föreställningen

För oss är det viktigt att barnen får samma konstnärliga upplevelse som vår övriga publik, så själva föreställningarna spelar vi precis som vanligt. Däremot skräddarsyr vi besöket efter publikens särskilda behov.

Det handlar mycket om att skapa trygghet för både barnen och pedagogerna. Den här tryggheten uppnås genom att publiken är väl förberedd på vad som ska hända under dagen. Vi mailar ut ett förberedande dokument där vi med text och bild presenterar teaterns lokaler och den personal och de skådespelare de kommer att få möta. Pedagogerna kan även välja att berätta vad som kommer att hända i själva föreställningen eftersom vi skickar med ett synopsis med både texter, bilder och tydliga symboler som markerar t.ex. när det är musik och om det är några höga ljud. Vi skapar lugna, trygga platser i anslutning till scenen dit barnen kan gå undan om det är nödvändigt och vi spelar med öppna foajédörrar och lätt tända taklampor.

Det här innebär på intet vis att barn med diagnos inte är välkomna på våra övriga föreställningar, tvärtom, dessa barn är alltid välkomna! Skillnaden är att vi vid Funkisföreställningarna försöker anpassa teaterbesöket för att bättre möta upp de barn som vanligtvis väljer bort scenkonst.

Funkisföreställningar utomlands en självklarhet

Vi spelar ofta våra föreställningar utomlands och på våra resor har vi vid några tillfällen spelat den här typen av specialanpassade föreställningar i Sydney, Dubli och Leicester. I många länder är denna typ av anpassning en självklarhet och vi är väldigt glada över att ha fått chansen att spela våra föreställningar med denna inramning. Vi är nu jätteglada över att kunna erbjuda funkisföreställningar här i Stockholm och vi har också tagit konceptet till Oslo där vi spelade Räven i den kolsvarta natten som Funkisföreställning under våren 2018.

Teater Pero i media

I den här filmen berättar arrangörerna i Dublin Theater Festival om föreställningen Astons stenar.

Här är en artikel i Attention, läs på sidan 19.
Här är ett blogginlägg på Kulan

Nominerade till S:t Julianpriset

2018 nominerades Teater Pero till S:t Julianpriset, Stockholms stads pris för att belöna arbete som görs för att inkludera människor med funktionsnedsättning i samhället. Dessvärre fick vi inte priset men väl både publicitet och flärdfull ceremoni.