микрозайм онлайн срочно займ на киви кошелек ренессанс кредит отзывы

pero facebookx  pero vimeo  pero insta

займ займ

Teater Peros historia

"I somliga hörn av tillvaron kan man få vila en stund i villfarelsen att världen är god. Det får man exempelvis ofta hos Teater Pero där livet dessutom verkar möjligt att påverka. Ett klart positivt sätt att förhålla sig till barnpubliken. Lögnaktigt javisst, men sedan när verkligheten visar upp sig framåt mellanstadieåldern, då är de barn som utsatts för Peros mimkonster och blå dunster i varje fall rustade med ett kaxigt övermod som motgift till misströstan och existentiell uppgivenhet."
Pia Huss DN 20/12 2003.

1983

Teater Pero bildades 1983 av Peter Engkvist och Roger Westberg. Tio år senare övertog Teater Pero den f.d. biografen Rialto på Sveavägen i Stockholm och Peter Engkvist är fortfarande konstnärlig ledare.

Vi gör teater för både barn, ungdomar och vuxna. Vår konstnärliga grund, som blivit något av ett signum för Teater Pero, är det mimiska berättandet. "Genom åren har Pero utvecklat sin estetik där skådespelarna bär berättelsen, alla rollfigurer, tidsförlopp och dessutom bygger en hel scenografi med hjälp av lekfull mim och mycket kroppslig verbalitet." DN 2/10 -95

Som barnteatergrupp är vi väletablerade både i Stockholm och i övriga landet då turnerandet är en viktig del av verksamheten. Vi gästspelar flitigt från Kiruna i norr till Ystad i söder och flera av våra föreställningar har dessutom medverkat i teaterfestivaler och andra evenemang runt om i Världen.

Hos oss ges inte bara Teater Peros egna föreställningar. När vi själva befinner oss ute på turné, intar andra teatergrupper scenerna. Detta resulterar i ett brett och varierat utbud såväl dagtid som kvälltid, för barn och vuxna ".../Peros Teater/en kulturellt varm källa. En mångsidig och levande teater med både vuxen- och barnföreställningar och gästspel på repertoaren." SvD 24/3-96

Teater Pero har under årens lopp satt upp ett flertal uppmärksammade föreställningar. T.ex. fick barnföreställningen Den höjdrädde örnen Örjan regeringens barn- och ungdomsteaterpris 1992. 1999 skrev Pia Huss i DN: "...en av de suveränaste dramatiseringar som barnteatern skådat."

Föreställningarna Trollkarlen från Oz och Pojken och stjärnan har nominerats till teaterkritikernas barnpris. "Hamlet - en standup" fick pris av Nöjesguiden.

2002

hade vi premiär på Jamen Benny av Barbro Lindgren och Olof Landström och den blev genast en stor succé. DN skrev "Grymt svängig teater med hjärta och knorr /.../...en verklig hit" och SvD skrev "En barnteatral lyckträff som sjuder av humor och musikalitet."

2003

Samarbetade vi med Birgitta Egerbladh Dansteater vilket resulterade i föreställningen Händelser i hemmet. Även denna produktion nådde oanade höjder och fick lysande omdömen av såväl press som publik. DN skrev "...det roligaste jag sett på mycket länge /.../ ...vårens föreställning och SvD Halsbrytande dansteater en ren styrketår. Produktionen valdes också ut och spelades vid Dansbiennalen 2004 i Helsingborg samt på en Dansfestival i Reykjavik på Island.

2005

Hade vi premiär på Gittan & gråvargarna som med sina 313 föreställningar gjort succé i så gott som hela landet. "...en halvtimmes stycke totalteater... " Expr. "Gittan & gråvargarna - yes! Varligt, farligt och grymt härligt. " DN

Startade även Teater Pero en jultradition, familjeföreställningen Julfrossa. Den har sedan spelats under december månad varje år, både för skolor och allmänheten. Föreställningen är ett collage av julrelaterade scener och innehåller både komik och allvar i en sanslös brandning. Alla skådespelare som arbetat på teatern under hösten är med och Lars B Almkvist har komponerat musik och medverkat föreställningen sedan begynnelsen.

Den som till äventyrs ännu inte har upptäckt denna sceniska allålderstradition bör varnas: Den är starkt beroendeframkallande. För femte året i rad har Perogänget samlat ihop sina julminnen, samtida iakttagelser och skönt galna infall som interfolieras av svängigt bleckblås och träffsäkra sångtexter signerade Lars B Almkvist.
/.../ Det sägs att ett gott skratt förlänger livet. I så fall har Pero lagt flera år till mitt. Tempot är högt, tomtarna coola och humorn inte enbart snäll. /.../ Det är kort sagt bara att frossa loss på denna vitaminkick i vintermörkret. SvD 2009

För fjärde året i rad hjälper denna humorstinna och poetiska tradition för publik i alla åldrar till att hålla såväl julångest som mys på lagom distans. Svenska Dagbladet
Mer oundgänglig för julen än Kalle Anka. /.../ - man vill ha mer! DN 2008

Julfrossa är det perfekta familjenöjet under fria mellandagar. Hit kan man med fördel locka med såväl dagisledig femåring som hitrest svärmor och jultrött tonåring. Dagens Nyheter 2007
Teater Peros crazystinna, mimiska och musikaliska Julfrossa börjar bli tradition – inne på sitt tredje år, men dessbättre inte tyngd av detta faktum. Tvärtom tycks det som om de nya infallen höjer tempot och än mer lyfter fram kontrasterna mellan julens pina
och poesi, stress och nostalgi. Svenska Dagbladet 2007

...Peros Julfrossa ringer in till stämningsskapande julshow. för andra året i rad. /.../ Julfrossa som ger aptit och distans. Svenska Dagbladet 2006

Sällsynt komiskt. /.../ Det är skickligt, roligt och väldigt julvisuellt. Dagens Nyheter 2005

2008

blev det två premiärer, Ensamma Krigare och Harald hittar hem, två pärlor som även de blev rejält uppskrivna. Ensamma krigare har passerat sin 300:e föreställning och spelar vidare på Sveriges många skolor och gör verkligen skillnad!

2009

Hade vi premiär på Uppfinnaren, en nyskriven pjäs av och med Fredric Thurfjell. Den spelas fortfarande och handlar om saxofonens uppfinnare. Under föreställningen spelar Fredric på tre olika saxofoner; alt- baryton och kontrabassaxofon.

2010

Presenterade vi två nya produktioner; Astons stenar och Offentlig handling. Vi öppnade även upp Peros berättarrum.

2011

Hade vi premiär på Hemligheternas skog samt inbjöds att delta med Astons stenar på Assitej Congress and Performing arts festival for young audiences.

2012

Hade vi premiär på Lyckans galoscher med moster Ester och hennes mimorkester i februari och bjöds in att spela Aston's stones vid Bank of Scotland Imaginate Festival i Edinburgh. Vi hade även premiär på Å andra sidan... , en klassrumsföreställning som baserar sig på Stefan Einhorns böcker om medmänsklighet. I februari 2013 hade vi premiär på Vit, en föreställning av Andy Manley i regi av Peter Engkvist.

2013

Fyller Teater Pero 30 år och vi firade detta med att köpa in en föreställning från Skottland, White av Andy Manley. En av de bästa barnföreställningar vi sett och som vi inte ville undanhålla barnen i Sverige. Vit gick till premiär den 16 februari och fick ett mycket varmt mottagande. "Bra där! /…/Vit är en barnteatral metafor för konstens möjligheter att ta oss ett litet, litet fjät vidare mot en tolerant tillvaro." Dagens Nyheter
Astons stenar turnerade i Wales under tre veckor och spelade därefter elva föreställningar i London och sex föreställningar i Osaka, Japan.

2014

Åkte Astons stenar till NY och spelade vid en Showcase på Scandinavia House, vi hade premiär på Kompiskompassen i regi av Isabelle von Saenger. Svenska Dagbladet skrev ”Kniviga frågor om medmänsklighet
Med lätthet, lekfullhet och värme ökar de speltemperaturen med olika scener om kompisrelationer.
Kluriga frågor ställs på sin spets.” Astons stenar reste på en treveckorsturné till Australien och inledde med en veckas spelningar på Operahuset i Sydney!